Ronilački izleti   Ronilački tečajevi   Krstarenja
Hrvatski
English
Deutsch
Italiano
Početna stranica
Novosti
Scuba centar
Ronilački izleti
Ronilački tečajevi
Krstarenja
Kontakt
O Pagu
  Fotogalerija
 
Modrozelene alge su biljni organizimi koji pomoću sunčeve svjetlosti, Co2 i vode stvaraju hranu za sebe a ostalim živim bićima daju neophodan kisik O2
 
O Pagu
Nalazimo se u gradu Pagu, na otoku Pagu, poznatom po solanama i ribarstvu.

Pag je gradić, od oko 3.000 stanovnika, nastao u doba renesanse, a gradili su ga dalmatinski majstori među kojima i čuveni Juraj Dalmatinac. Budući da se radi o planiranom gradu, sve se paške ulice stječu pod pravim kutem, a znamenita crkva i ostaci zidina i kula plijene pažnju posjetitelja.

Nekoć se davno u paškom zaljevu, u uvali Caska nasuprot grada Paga, nalazilo staro naselje koje su naseljavali Liburni, a bilo je poznato po proizvodnji nakita. Naselje je stradalo u potresu i danas je moguće, kada je more bistro, posebice za burovitih dana u svibnju i lipnju, nazrijeti u morskoj dubini ostatke potonulog grada, zidova kuća i vodovoda (akvedukta). Podmorje paških vrata koja su bila ulaz u ovaj grad bogato je ostacima keramike a ponajviše amfora iz toga doba.
Od ostalih zanimljivosti možemo spomenuti 15. meridijan koji dijeli otok na dva dijela. Samo mjesto (odmorište) je označeno pločom još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije i do njega vodi cesta od glavne gradske plaže oko 6.000 m prema NW smjeru. Ovo je mjesto moguće posjetiti u organiziciji "Scuba centra Pag", ukoliko se priključite jednom od naših biciklističkih izleta. Bicikli koje imamo u ponudi poznate su svjetske marke "Giant" tj. svojom su izradom prilagođeni svim biciklistima od rekreativaca do profesionalaca. Osim ove biciklističke staze postoji još 15-tak uređenih staza od kojih dobar dio prolazi uz morsku obalu i u trenucima umora omogućuje zaustavljanje i kupanje u bistrom moru i među najljepšim pješčanim plažama na Jadranu. Po svome reljefu Pag nalikuje mjesečevoj površini ako ga promatrate iz zraka, međutim obilje vode na plažama i bogatstvo podmorja ugodno iznenađuje svakog pojedinca koji posjeti Pag. Pag je isto tako poznat po svojoj čipki koju izrađuju vrijedne čipkarice i svoje znanje prenose na nova pokoljenja. Uz čipku poznat je i paški sir koji je vrhunske kakvoće ponajprije zbog podneblja u kojem ovce žive i hrane koju uzimaju. To što ovce jedu je poznata ljekovita "Salvia officinalis" u našem jeziku poznata pod imenom kadulja, dok je pažani zovu "slavuja". A izvrstan okus sira rezultat je starog načina pripreme, rekli bismo ekološki opravdan, dakle potpuno prirodan i zdrav. Za svoj sir Pažani kažu i da je čak jedna vrsta afrodizijaka.
U Pagu imaju svoju autohtonu sortu grožđa i od nje prave vino Gegić i Žuticu, tako da ljubitelji dobrog vina mogu doći na svoje. U doba Austro-Ugarske postojao je Zakon koji je štitio domaće ribare koji su lovili koliko god žele, i to najviše poznatu plavu ribu skušu. Zakon je zanimljiv jer je zabranjivao prodaju te iste ribe van granica otoka i na taj način štitio riblji fond u cjelini. Danas je ta riba vrlo rijetka u Jadranu jer kasnije nije postojao sličan način zaštite, međutim lokalni ribari povremeno u svojim mrežama nabasaju na ovu delikatesnu ribu. Osim plave ribe koje ima u ovome akvatoriju, podmorje je bogato bijelom ribom ponajprije zubacima, oradama, lubenima, kovačima, grdobinama, hobotnicama i drugim ribljim vrstama koje plivaju u prekrasnim vrtovima crvenih gorgonija. Zaronite li s nama, uživat ćete u njihovom svijetu, a možete ih i fotografirati, a možete ih i okusiti u kvalitetnim restoranima i konobama. Svijet tišine i životni sklad čekaju na Vas. Ovdje nema tvornica koje bi zagadile podmorje, niti luka koje su pretrpane stranim i domaćim brodicama. Na svakoj plaži naći ćete privatnost, mir i opuštenost kakvu ste mogli samo sanjati.

Svi vi koji dođete u grad Pag osjetiti ćete prijateljsku dobrodošlicu domaćeg stanovništva te upoznati njihovu kulturu kroz pjesmu, ples i gastronomiju. Stoga, posjetite nas u Pagu i doživite nezaboravne trenutke kako na kopnu tako i pod morem.
Vama roniocima i vašoj obitelji djelatnici Scuba Centra Pag kao i gostoljubivi mještani ovog renesansnog grada žele ugodan odmor.

Trudit ćemo se ugoditi vašim željama na najbolji mogući način.

Za Vas organiziramo:
- izlete u prirodu
- picknik
- vožnju biciklima i skuterima
- ronjenje